Antoon Peppelman, Wethouder Sport

Beste lezer,

Voor u ligt De sportkrant Haaksbergen. Een mooie uitgave waarin de veelkleurigheid van het Haaksbergse sportlandschap goed naar voren komt. Natuurlijk is het belangrijk om ons met elkaar aan de coronamaatregelen te houden. Want alleen samen krijgen we corona onder controle. We zitten bovendien midden in een landelijke vaccinatiecampagne. Ook die moet ervoor zorgen dat de pandemie wordt ingedamd en er minder mensen ziek worden. Maar we kunnen echt méér doen om ons zelf weerbaar te maken. Door, waar dat kan, te zorgen dat onze gezondheid zo goed mogelijk is.

Gezond en uitgebalanceerd eten is daarbij belangrijk. Het is mooi om te zien dat veel mensen, juist in deze periode, weer meer tijd hebben en ook nemen om uitgebreid te koken. Meer dan ooit zie ik weer mensen kiezen voor een eigen moestuintje. Ondanks alle nare kanten van deze periode is dát vanzelfsprekend een heel mooie ontwikkeling. Wie wil er nou niet verse sla, komkommer en tomaten uit eigen tuin? Ik kan het u in elk geval van harte aanbevelen.

Uiteraard blijven de meeste mensen zoveel mogelijk thuis. We moeten thuis werken waar dat kan, we vergaderen via Teams of Zoom en kunnen maar beperkt bij elkaar op bezoek. Sportscholen zitten dicht en ook sportverenigingen hebben te maken met flinke beperkingen. Het risico van al dat thuis zitten is dat we veel te weinig beweging krijgen. Want juist in deze tijd kan ons lichaam wel wat beweging gebruiken!

De gemeente vindt de gezondheid van haar inwoners belangrijk. Daar hoort dus ook voldoende bewegen bij. We willen sport en bewegen voor iedereen toegankelijk laten zijn. Ons lokaal Sport- en Beweegakkoord brengt de partijen bijeen die daarin samen optrekken en ook onze eigen buurtsportcoaches doen daar vanuit de Noaberpoort een hoop aan. Zo proberen we te zorgen dat zoveel mogelijk inwoners kunnen sporten.

U kunt natuurlijk ook zelf de stoute wandelschoenen aantrekken. Haaksbergen biedt namelijk geweldige mogelijkheden om te wandelen, hardlopen of fietsen. Wat is er nou mooier dan in het lentezonnetje lekker te bewegen en te genieten van een van de vele natuurgebieden die onze gemeente rijk is? Het is goed om fit te blijven en je ontmoet andere mensen tijdens het sporten. Sport brengt mensen in beweging én bij elkaar. Op anderhalve meter afstand uiteraard… Ik wens u veel sport- en leesplezier.

Meedoen door bewegen en sport

Buurtsportcoach

In beweging met de buurtsportcoaches

Haaksbergen telt zes buurtsportcoaches met één en dezelfde missie: inwoners van jong tot oud stimuleren om in beweging te komen. Iedere buurtsportcoach organiseert voor zijn eigen doelgroep verschillende (sportieve) activiteiten. Zo kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met het bewegingsaanbod dat Haaksbergen in huis heeft. Leeftijd of beperking spelen geen rol. In gesprek met buurtsportcoach Nienke Schuppers.

Samen met Maurizio Arena, Minke ten Bruggencate en Ellen Kroezen vormt Schuppers het team ‘Meedoen’. Regelmatig organiseren deze buurtsportcoaches opstapactiviteiten. “Op gebied van wandelen, fietsen en fitness zijn verschillende groepen ontstaan”, vertelt Schuppers. “De deelnemers hebben plezier gekregen in bewegen. Het mooie is dat er ook buiten de beweegactiviteit verbindingen ontstaan. Mensen die elkaar vinden en samen andere dingen gaan ondernemen.” Daarnaast adviseren en begeleiden ze volwassenen en senioren naar een vorm van meedoen die bij hen past. “Dat kan een kort advies zijn over welke scoutingverenigingen er zijn”, legt Schuppers uit. “Maar denk ook aan intensieve ondersteuning als mensen graag willen sporten bij een vereniging, maar geen idee hebben wat het aanbod is, wat bij ze past of iets kunnen vinden wat binnen hun budget past.”

Blijven bewegen in coronatijd

Door corona hebben de buurtsportcoaches hun werkwijze iets aan moeten passen. “We moeten ons houden aan de maatregelen, maar dat betekent niet dat we stilzitten”, geeft Schuppers aan. De buurtsportcoaches vinden het juist belangrijk dat iedereen blijft bewegen en in contact blijft met elkaar. “Dat contact is er gelukkig veel. Deelnemers gaan in duo’s óf met een van ons wandelen of fietsen. Maar ik heb ook al op het voetbalveld gestaan met een deelnemer om te kijken of dat iets voor hem is. Samen kijken we naar wat mogelijk is. Prachtig hoe je soms met kleine stapjes de drempel weg kunt nemen. En mensen vervolgens zelf de gang naar het sportuurtje kunnen vinden. Ook in coronatijd.”

Nieuwe initiatieven

Schuppers vertelt dat er door de lockdown ook nieuwe initiatieven zijn ontstaan. “We hebben voor de deelnemers een brief gemaakt, met allerlei tips en adviezen over bewegen, contact en welzijn in coronatijd. Ook komt er een nieuwe druk van de Beweegwijzer én wordt er een speciaal boek uitgegeven: Betsie’s routeboek. De fietsgroepen kunnen al heel lang niet doorgaan, maar mensen zijn wél fan van de fietsroutes van onze vrijwilligster Betsie. Zij heeft twintig routes rond Haaksbergen uitgezet en uitgeschreven. Vervolgens hebben vrijwilligers de routes getest en foto’s gemaakt. Het boek delen we uit aan mensen die we kennen of onderweg leren kennen. Zodat iedereen, van beginnende fietsers tot de deelnemers van de fietsgroepen, op de fiets van Haaksbergen kan genieten.”

Activiteiten voor jongeren

Naast het team ‘Meedoen’ zijn er ook nog twee buurtsportcoaches die speciaal voor jongeren activiteiten organiseren. Zeker in deze tijd is het lastig voor jongeren om elkaar te ontmoeten of om samen wat leuks te doen. Buurtsportcoach Patrick Noordink gaat daarom de wijken in om daar met jongeren van Het Assink lyceum te bewegen. En buurtsportcoach Bart van der Burg organiseert vanuit Skillz Haaksbergen speciale (sportieve) activiteiten voor Haaksbergse jongeren. Onder de naam ‘Haaksbergen aan Zet’ worden jongeren van 12 tot en met 17 jaar uitgenodigd om mee te doen met bijvoorbeeld bootcamp. Alle activiteiten zijn gratis én coronaproof. Meer informatie hierover is het vinden op www.jonginhaaksbergen.nl.

Meer informatie

De buurtsportcoaches zetten zich graag in om de Haaksbergse samenleving kennis te laten maken met sport. “Wie een drempel ervaart, nét even een duwtje in de rug nodig heeft of het lastig vindt een keuze te maken, kan contact opnemen met een van de buurtsportcoaches”, aldus Nienke Schuppers. Kijk voor meer informatie over Buurtsportcoach Haaksbergen en de activiteiten die zij organiseren op onze website.

Kijk voor meer informatie op onze website

Kernteam lokaal Sport- en beweegakkoord

Sportakkoord

“Sporten en gezond bewegen voor iedere Haaksbergenaar!”

Hij was jarenlang voorzitter van vv Haaksbergen en is nog steeds bestuurslid van de Stichting Groot Scholtenhagen. Sportliefhebber Giljam Wartena beweegt zelf veel en merkt daar ook de gezondheidsvoordelen van. Niet vreemd dus dat de Haaksbergenaar ook zitting heeft in het kernteam, dat verantwoordelijk is voor het stimuleren en monitoren van de uitvoering van het Sport- en Beweegakkoord.

“Als je lekker sportief bezig bent, dan leef je gezonder, voel je je lekkerder en zit je meestal mentaal ook beter in je vel”, weet Wartena als geen ander. “Het lokaal sport- en beweegakkoord wil sporten en gezond bewegen voor iedere Haaksbergenaar bereikbaar maken, laat zien hoeveel prachtige sporten en fantastische sportverenigingen we in ons dorp hebben en stimuleert het duurzaam gebruik van de sportaccommodaties. Ik vind het geweldig dat ik daar een kleine bijdrage aan mag leveren in het kernteam.”

Veel mogelijkheden

Dat kernteam bestaat uit vertegenwoordigers van de deelnemende partijen. “Samen willen we de doelen uit het sportakkoord verwezenlijken”, vertelt Wartena. “We willen elke Haaksbergenaar in contact brengen met bewegen en met sportverenigingen. Als actieve sporter, als toeschouwer of als vrijwilliger. Sporten is mentaal én fysiek een van gezondste dingen die je kunt doen. Het brengt mensen bovendien bij elkaar en is een bron van gezelligheid. In Haaksbergen zijn er ook ongelooflijk veel mogelijkheden om te bewegen. We hebben met Ontmoetingspark De Greune en zeker ook Park Groot Scholtenhagen fantastische accommodaties.”

Mooi budget

De verbinding met het onderwijs en de verenigingen is volgens Wartena belangrijk. “We hebben ze hard nodig om een actieve rol te nemen. Via het onderwijs en de verenigingen kunnen we heel veel inwoners bereiken. Van jong tot oud. Wij fungeren als vraagbaak voor verenigingen en kennen budget toe aan initiatiefnemers van mooie projecten die helpen de doelstellingen uit het sport- en beweegakkoord te realiseren. We hopen dat we veel aanvragen kunnen honoreren. We hebben een mooi budget te besteden.”

Zoveel

Wat doen deelnemers aan het sport- en beweegakkoord dan concreet? “Nou, verenigingen en scholen zetten zich bijvoorbeeld in voor thema’s als de rookvrije accommodatie en gezonde kantines”, vertelt Wartena. “Andere deelnemers organiseren weer een inclusieve sportdag voor diverse doelgroepen, waar verbinden, elkaar ontmoeten en een gezonde leefstijl centraal staan. En Eerstelijnszorg Haaksbergen en de Stichting Haaksbergen Promotie hebben er samen voor gezorgd dat de beweegwijzer is gedigitaliseerd. Daardoor is het gemakkelijker te gebruiken voor inwoners. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Er gebeurt zóveel!”

Anderen enthousiasmeren

Wartena twijfelt er niet aan dat de doelstellingen uit het sport- en beweegakkoord gehaald worden. “Als kernteam blijven we dat uiteraard aanjagen, maar we zien dat inwoners en sportverenigingen het écht oppakken. Gelukkig sporten en bewegen er al heel veel mensen in Haaksbergen. Ik hoop dat die actieve inwoners anderen kunnen enthousiasmeren de hardloopschoenen aan te trekken, het tennisracket te pakken of bij een van de sportverenigingen vrijwilligerswerk te doen. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden.”

Kijk voor meer informatie op onze website