Skip to main content

Meedoen door bewegen en sport

Buurtsportcoach

In beweging met de buurtsportcoaches

Haaksbergen telt zes buurtsportcoaches met één en dezelfde missie: inwoners van jong tot oud stimuleren om in beweging te komen. Iedere buurtsportcoach organiseert voor zijn eigen doelgroep verschillende (sportieve) activiteiten. Zo kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met het bewegingsaanbod dat Haaksbergen in huis heeft. Leeftijd of beperking spelen geen rol. In gesprek met buurtsportcoach Nienke Schuppers.

Samen met Maurizio Arena, Minke ten Bruggencate en Ellen Kroezen vormt Schuppers het team ‘Meedoen’. Regelmatig organiseren deze buurtsportcoaches opstapactiviteiten. “Op gebied van wandelen, fietsen en fitness zijn verschillende groepen ontstaan”, vertelt Schuppers. “De deelnemers hebben plezier gekregen in bewegen. Het mooie is dat er ook buiten de beweegactiviteit verbindingen ontstaan. Mensen die elkaar vinden en samen andere dingen gaan ondernemen.” Daarnaast adviseren en begeleiden ze volwassenen en senioren naar een vorm van meedoen die bij hen past. “Dat kan een kort advies zijn over welke scoutingverenigingen er zijn”, legt Schuppers uit. “Maar denk ook aan intensieve ondersteuning als mensen graag willen sporten bij een vereniging, maar geen idee hebben wat het aanbod is, wat bij ze past of iets kunnen vinden wat binnen hun budget past.”

Blijven bewegen in coronatijd

Door corona hebben de buurtsportcoaches hun werkwijze iets aan moeten passen. “We moeten ons houden aan de maatregelen, maar dat betekent niet dat we stilzitten”, geeft Schuppers aan. De buurtsportcoaches vinden het juist belangrijk dat iedereen blijft bewegen en in contact blijft met elkaar. “Dat contact is er gelukkig veel. Deelnemers gaan in duo’s óf met een van ons wandelen of fietsen. Maar ik heb ook al op het voetbalveld gestaan met een deelnemer om te kijken of dat iets voor hem is. Samen kijken we naar wat mogelijk is. Prachtig hoe je soms met kleine stapjes de drempel weg kunt nemen. En mensen vervolgens zelf de gang naar het sportuurtje kunnen vinden. Ook in coronatijd.”

Nieuwe initiatieven

Schuppers vertelt dat er door de lockdown ook nieuwe initiatieven zijn ontstaan. “We hebben voor de deelnemers een brief gemaakt, met allerlei tips en adviezen over bewegen, contact en welzijn in coronatijd. Ook komt er een nieuwe druk van de Beweegwijzer én wordt er een speciaal boek uitgegeven: Betsie’s routeboek. De fietsgroepen kunnen al heel lang niet doorgaan, maar mensen zijn wél fan van de fietsroutes van onze vrijwilligster Betsie. Zij heeft twintig routes rond Haaksbergen uitgezet en uitgeschreven. Vervolgens hebben vrijwilligers de routes getest en foto’s gemaakt. Het boek delen we uit aan mensen die we kennen of onderweg leren kennen. Zodat iedereen, van beginnende fietsers tot de deelnemers van de fietsgroepen, op de fiets van Haaksbergen kan genieten.”

Activiteiten voor jongeren

Naast het team ‘Meedoen’ zijn er ook nog twee buurtsportcoaches die speciaal voor jongeren activiteiten organiseren. Zeker in deze tijd is het lastig voor jongeren om elkaar te ontmoeten of om samen wat leuks te doen. Buurtsportcoach Patrick Noordink gaat daarom de wijken in om daar met jongeren van Het Assink lyceum te bewegen. En buurtsportcoach Bart van der Burg organiseert vanuit Skillz Haaksbergen speciale (sportieve) activiteiten voor Haaksbergse jongeren. Onder de naam ‘Haaksbergen aan Zet’ worden jongeren van 12 tot en met 17 jaar uitgenodigd om mee te doen met bijvoorbeeld bootcamp. Alle activiteiten zijn gratis én coronaproof. Meer informatie hierover is het vinden op www.jonginhaaksbergen.nl.

Meer informatie

De buurtsportcoaches zetten zich graag in om de Haaksbergse samenleving kennis te laten maken met sport. “Wie een drempel ervaart, nét even een duwtje in de rug nodig heeft of het lastig vindt een keuze te maken, kan contact opnemen met een van de buurtsportcoaches”, aldus Nienke Schuppers. Kijk voor meer informatie over Buurtsportcoach Haaksbergen en de activiteiten die zij organiseren op de webiste.

Close Menu

De Sportkrant Haaksbergen is een initiatief van Mijnen Media. Heeft u vragen over de uitgave en/of deze website? Dan kunt u een mail sturen naar info@mijnenmedia.nl of bellen met 0315-341888

De Sportkrant Haaksbegen is onderdeel van De Sportkrant